S:t Olavsleden
En av världens nordligaste pilgrimsleder.
01
Planera
Längs S:t Olavsleden i Ånge kommun finns olika typer av boende, allt från hotell till enkla pilgrimsboenden och stugor som hyrs ut av privatpersoner. Här kan du kan se vart de ligger på en karta och läsa om vad de erbjuder.
Behöver du information om hur du tar dig till och från leden via Trondheim, Sundsvall eller Östersund? Här har vi samlat resfakta om buss, bil, tåg och även flyg.
Utrustning
Fördelen med S:t Olavsleden är att du inte behöver bära med så mycket mat, eftersom det finns matbutiker längs vägen. Däremot är det bra att veta vad du behöver för kläder och utrustning.
Upptäck
02
VANDRA
Det tar ungefär fyra veckor att vandra hela S:t Olavsleden, från Selånger till Trondheim, beroende på vandringstempo. Ladda ner karta via knappen nedan.
CYKLA
Cykling är ett populärt och roligt sätt att upptäcka S:t Olavsleden lite fortare. Du kan cykla många delar av leden med en vanlig cykel. Ladda ner karta via knappen nedan.
RIDA
Det finns många fantastiska ridvägar längs S:t Olavsleden om man vill rida längs leden. Ladda ner karta via knappen nedan.
Olika sätt att upptäcka leden
03
Etapper
Ånge kommun
Den 564-kilometer långa leden är uppdelad i fem etapper. Selånger–Borgsjö, Borgsjö–Östersund, Östersund-Åre, Åre–Stiklestad och Stiklestad–Trondheim.
Selånger - Borgsjö
Ett givet stopp är S:t Olavs källa, en av de mest berömda källorna efter leden, som ligger vid foten av Bergåsen. Besök hembygdsgården och även Borgsjö kyrka som är en av landets vackraste rokokokyrkor.
Borgsjö - Östersund
Från Borgsjö går du vid Lombäcken genom en by med vackra timmerhus. Sväng av nära jämtlands gränsen och besök den 57 kvm stora Snödskallegrottan. Glöm inte att stanna och drick vid S:t Olavs källa i Pilgrimstad.
Pilgrimspass och stämplar har en lång tradition som förr i tiden intygade att man var en sann pilgrim. Vill du ha diplom över din vandring behöver du ett pilgrimspass med stämplar som visar att du gått minst 10 mil eller cyklat 20 mil.
04
Sevärdheter
längs leden i Ånge kommun
Rankleven i Erikslund
Rankleven i Erikslund är en välkänd profil i Ljungans dalgång. Det drygt 350 meter höga diabasberget med de branta och imponerande stupen har en mycket
Gösundaberget
Gösundaberget är ett berg på 239 m.ö.h. som ligger mellan Munkbyn och Viskan. Berget har en mycket fin vandringsstig och det tar ca 45 min
Flataklocken
Flataklocken är ett berg på 465 m.ö.h. i närheten av Munkbynsjön. Det är ett väldigt populärt turistmål som hyser en restaurang, uteplats och vacker utsikt.
Vikbron i Fränsta
Föregående bild Nästa bild Vikbron i Fränsta är Sveriges längsta träbro i sitt slag. Dess vackra träkonstruktion spänner sina 133 meter över Ljungans blanka vatten.
Snödskallegrottan
Snödskallegrottan är en grottbildning på 57 meter. Ingången är ganska brant och leder via en trappliknande formation ner till Kerstins sal. Där finns flera kortare
Slöjdmuseet i Västanå (Borgsjö)
På Slöjdmuseet i Västanå (Borgsjö) skapade Gösta Sundin med hjälp av kniv och sandpapper de mest detaljrika modeller av gårdagens småbrukarsamhälle. Adress: Västanå 237, 841 97
Bergåsen i Borgsjö
Bergåsen i Borgsjö är ett berg där det finns det ett gammalt brandtorn med vacker utsikt över Borgsjön, ett vindskydd och en grillplats. Tillträde sker
Äventyret väntar!
Kontakt
Upplev Ånge
Tommie Larsson
info@upplevange.nu
Övrigt
Ånge kommun består av tätorterna:
Alby, Ånge, Ljungaverk, Fränsta och Torpshammar.