S:t Olavsleden

En av världens nordligaste pilgrimsleder.

01

Planera

Boende längs S:t Olavsleden i Ånge kommun.

Längs S:t Olavsleden i Ånge kommun finns olika typer av boende, allt från hotell till enkla pilgrimsboenden och stugor som hyrs ut av privatpersoner. Här kan du kan se vart de ligger på en karta och läsa om vad de erbjuder.

Resa till och från S:t Olavsleden.

Behöver du information om hur du tar dig till och från leden via Trondheim, Sundsvall eller Östersund? Här har vi samlat resfakta om buss, bil, tåg och även flyg.

Packa inför att vandra S:t Olavsleden.

Utrustning

Fördelen med S:t Olavsleden är att du inte behöver bära med så mycket mat, eftersom det finns matbutiker längs vägen. Däremot är det bra att veta vad du behöver för kläder och utrustning.

Upptäck

02

VANDRA

Det tar ungefär fyra veckor att vandra hela S:t Olavsleden, från Selånger till Trondheim, beroende på vandringstempo. Ladda ner karta via knappen nedan.

CYKLA

Cykling är ett populärt och roligt sätt att upptäcka S:t Olavsleden lite fortare. Du kan cykla många delar av leden med en vanlig cykel. Ladda ner karta via knappen nedan.

RIDA

Det finns många fantastiska ridvägar längs S:t Olavsleden om man vill rida längs leden. Ladda ner karta via knappen nedan.

Karta över St Olavsleden som går förbi Ånge.

Olika sätt att upptäcka leden

Att vandra till fots är vanligaste sättet att ta sig fram på S:t Olavsleden men det finns även andra sätt.

 

Vill du inte vandra hela leden så är det inget problem att ta sig till utvalda etapper. Det går ett lokaltåg längs nästan hela leden.

 

Information finns på Norrtåg och bokar gör du på SJ. 

03

Etapper

Ånge kommun

Den 564-kilometer långa leden är uppdelad i fem etapper. Selånger–Borgsjö, Borgsjö–Östersund, Östersund-Åre, Åre–Stiklestad och Stiklestad–Trondheim.

Boende längs S:t Olavsleden i Ånge kommun.

Selånger - Borgsjö

Ett givet stopp är S:t Olavs källa, en av de mest berömda källorna efter leden, som ligger vid foten av Bergåsen. Besök hembygdsgården och även Borgsjö kyrka som är en av landets vackraste rokokokyrkor. 

Resa till och från S:t Olavsleden.

Borgsjö - Östersund

Från Borgsjö går du vid Lombäcken genom en by med vackra timmerhus. Sväng av nära jämtlands gränsen och besök den 57 kvm stora Snödskallegrottan. Glöm inte att stanna och drick vid S:t Olavs källa i Pilgrimstad. 

Framsidan av Pilgrimspass för S:t Olavsleden.

Pilgrimspass och stämplar har en lång tradition som förr i tiden intygade att man var en sann pilgrim. Vill du ha diplom över din vandring behöver du ett pilgrimspass med stämplar som visar att du gått minst 10 mil eller cyklat 20 mil.

04

Sevärdheter

längs leden i Ånge kommun

Utsikten över Rankleven i Erikslund.
berg

Rankleven i Erikslund

Rankleven i Erikslund är en välkänd profil i Ljungans dalgång. Det drygt 350 meter höga diabasberget med de branta och imponerande stupen har en mycket

Läs mer »
Utsikt från Gösundaberget.
berg

Gösundaberget

Gösundaberget är ett berg på 239 m.ö.h. som ligger mellan Munkbyn och Viskan. Berget har en mycket fin vandringsstig och det tar ca 45 min

Läs mer »
Skylten vid Sveriges Geografiska Mittpunkt i Torpshammar Flataklocken.
berg

Flataklocken

Flataklocken är ett berg på 465 m.ö.h. i närheten av Munkbynsjön. Det är ett väldigt populärt turistmål som hyser en restaurang, uteplats och vacker utsikt.

Läs mer »
Utsikten över Getberget i Ljungaverk.
berg

Getberget

Getberget är ett berg vars topp ligger 348 meter över havet. Vintertid kan man åka slalom tack vare Getbergets Aplina IF och på sommaren finns

Läs mer »
Vikbron i Fränsta är sveriges längsta träbro.
träbro

Vikbron i Fränsta

Föregående bild Nästa bild Vikbron i Fränsta är Sveriges längsta träbro i sitt slag. Dess vackra träkonstruktion spänner sina 133 meter över Ljungans blanka vatten.

Läs mer »
Kevin påväg ner för Snödskallegrottan.
grotta

Snödskallegrottan

Snödskallegrottan är en grottbildning på 57 meter. Ingången är ganska brant och leder via en trappliknande formation ner till Kerstins sal. Där finns flera kortare

Läs mer »
På Bergåsen i Borgsjö finns det ett gammalt brandtorn med vacker utsikt över Borgsjön
brandtorn

Bergåsen i Borgsjö

Bergåsen i Borgsjö är ett berg där det finns det ett gammalt brandtorn med vacker utsikt över Borgsjön, ett vindskydd och en grillplats. Tillträde sker

Läs mer »

Äventyret väntar!

Upplev Ånge stor transparant logotyp i vit och grå.

Ånge kommun består av tätorterna:
Alby, Ånge, Ljungaverk, Fränsta och Torpshammar.

Följ oss

Skip to content