Ovansjögrottan

är en 150 m³ stor kammargrotta på ca 12 meters djup med en takhöjd av ca 2-3 meter. Grottan ligger 1 km SV om toppen på Lillgravberget.

Ovansjögrottan

  • Eldningsförbud
  • Besök på egen risk

Ovansjögrottan är en kammargrotta med en 6 meter djup lodrät ingång till den 1:a grottan, sedan en passage 45º nedåt ca 4 meter till den stora grottkammaren på ca 150 m³ och med en takhöjd av ca 2-3 meter. I grottan finns några gångar på 8-10 meter och mindre kammare.

Besök i grottan sker på egen risk. Berget innehåller sannolikt flera oupptäckta grottor. Handlampor, repstege och klätterutrustning behövs för att ta sig ner och upp ur grottan.

Källa: http://svedmans.se/ovansj-grottan.html

Fynd som gjorts i grottan:
*Eldstad som är troligtvis mer än 250 år gammal.
*Bloss-sticka.
*Pilsnerflaska.
*Flera större spindelarter med rödaktiga leder på benen.

I ovansjöbyn har det i början av seklet talas om grottor men ingen har trott eller vetat helt säkert. Efter en tidningsartikel i Sundsvalls Tidning så har flera äldre F.d och nuvarande Ovansjöbor ringt och berättat om vad dom hört som barn.

Jag hittade en flaska i vilket det fanns pappersfragment och en ihopviken gammal 5-öring med årtalet 1915. På pappersdelarna kunde man tyda ett namn och lite till, vi behöll fyndet med flaskan hemligt för att se om någon skulle nämna något om den, och mycket riktigt så var det en bybo som frågade om vi hittat en flaska.

Han berättade om en person som utvandrade till Amerika 1915 och dom hissat ned en flaska i ett hål i berget. Han kom senare hem under mellankrigstiden för att söka upp stället och flaskan men hittade aldrig igen den. Emigranten var född 1900 och namnet på papperet i flaskan är Walter J. En liten kort men i sig intressant historia som stämde med verkligheten.

Källa: http://svedmans.se/ovansj-grottan.html

Dela
Upplev Ånge stor transparant logotyp i vit och grå.

Ånge kommun består av tätorterna:
Alby, Ånge, Ljungaverk, Fränsta och Torpshammar.